login   |    register

135
Zomer Special 2005

Intro

Zomer! De tijd voor vakantie, barbecue, zon zee en strand of de bergen, bier en mooie vrouwen…..je kent het wel! (nu ik het zo teruglees maak ik hier een fout: bier kan het hele jaar door gedronken worden)

Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik deze vakantie drie weekjes naar Oostenrijk geweest, en ik heb wat modellen met me meegenomen. Ik kon m’n hobby niet missen!
In dit artikel vertel ik over twee van mijn projecten daar, de Sherman Crab en de Dodge Ambulance, en ik vertel ook over iets interessants dat ik onverwachts in Oostenrijk tegenkwam….Lees verder en ontdek het zelf!

Sherman Crab

Laat ik maar beginnen met het grootste project, de Sherman Crab. Ik wilde al een tijdje een speciale variant van de Sherman in mijn collectie hebben, en de Crab is een interessante tank die je bovendien niet al te vaak als model tegenkomt!

Nog een reden voor mijn keuze om een Sherman Crab te bouwen is het feit dat deze tanks gebruikt werden tijdens de landingen op de kust bij Westkapelle in Walcheren, tijdens Operation Infatuate II. Deze operatie maakte deel uit van een serie operaties die de Schelde monding vrij moest maken van Duitsers zodat de Geallieerden gebruik konden maken van de haven van Antwerpen die ze zo hard nodig hadden voor hun bevoorrading.

Ik ben zelf een paar keer op het strand van Westkapelle geweest en ik wilde al een tijdje een diorama over deze landing maken….De Sherman Crab zou goed op dit diorama passen!

Ik ben zelf niet echt een goede “scratch builder” en daarom koos ik voor een resin conversie setje. Voor mij de eerste keer dat ik zo’n set gebruik, dus het was al best een uitdaging.

De set die ik heb gebruikt is die van Resicast. Een mooie conversie set die je alle onderdelen levert die nodig zijn voor een Crab, in resin en PE. Ik ben maar een paar keer problemen tegengekomen in deze set. Ten eerste zijn er een aantal onderdelen heel dun en breekbaar. Zo breekbaar dat het onmogelijk voor mij was om ze heel van hun blokje te snijden. Verder waren de kettingen van de mijnenveger geleverd in grote, lelijke resin blokken die ook nog eens moeilijk te bevestigen waren. Ik heb deze vervangen met brass kettingen. Als laatste dan nog de instructies. Deze zijn echt enorm onduidelijk en pas na een goede studie snapte ik een beetje wat men bedoelde. Ik vind dit een groot minpunt omdat ik wel op z’n minst duidelijke instructies verwacht bij iets wat zoveel geld kost…
Uiteraard heb je niks aan een conversie set als je geen model als basis hebt. Voor deze basis heb ik gebruik gemaakt van het M4A4 hull van Dragon Firefly doos. Deze levert alle onderdelen die je nodig hebt voor een M4A4 hull. Nadat ik navraag op Armorama had gedaan heb ik gekozen om de koepel van de M4 early doos van Tamiya te gebruiken aangezien de Firefly koepel niet te gebruiken is.

Ik heb een beetje gemengde gevoelens over de hull en de koepel. Bij allebei paste niet alle onderdelen even goed, en bij de M4A4 hull kwam ik ook nog eens veel flash tegen. Iets wat ik niet had verwacht aangezien dit de nieuwe Firefly uitgave van Dragon was. Wat wel weer goed is aan deze dozen is dat ze best uitgebreid zijn met PE onderdelen (Dragon), extra lading voor op de tank (Tamiya) en figuren (Dragon en Tamiya)

Zoals je kunt zien op de foto’s ben ik nog niet helemaal klaar met dit model. De rupsen moeten nog op de wielen worden gelegd, er moeten nog stalen ballen aan de kettingen van de mijnenveger worden bevestigd en de tank moet nog geschilderd worden. Ook had ik geen putty bij me op vakantie die toch wel nodig is. Hopelijk kan ik snel beginnen met het schilderen en natuurlijk ook met het diorama!
Ik ga de Crab waarschijnlijk als Model-on-Display toevoegen op Armorama, houd de site dus in de gaten!
  • crab
  • crab2
  • crab1
  • crab4
  • crab3

About the Author

About Martin Noorloos (Martinnnn)
FROM: ZUID-HOLLAND, NETHERLANDS

Hi all, Another scale modeller :) I focus on 1/35 and 1/16 (RC) military modelling. Martin