login   |    register

135
Modelkasten tracks

Intro
En van de meest in het oog springende zaken bij een model van een tank zijn de rupsenbanden, of tracks. Per tank verschillen ze in uiterlijk, werking, materiaal, en de manier waarop ze op de wielen van de tank liggen.

Bij vele modellen worden de tracks geleverd in hele stukken rubber dat soms heel stug is (en daardoor onbruikbaar), bij sommige modellen zijn het losse plastic tracks die veel schoonmaakwerk vereisen en soms zijn de tracks heel mooi en gedetailleerd maar zijn ze te kort, te lang, of gewoon te breekbaar.

Kortom, vaak is er wel een reden om de tracks uit je bouwdoos te vervangen met een setje tracks van bijvoorbeeld het merk Modelkasten. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen? Dit artikel is bedoelt om diegene die nog nooit een setje van Modelkasten geprobeerd hebben te informeren, zodat zij zelf kunnen beoordelen of het iets voor hun is!

Hoe werkt het?
Modelkasten tracks in elkaar zetten is heel simpel! In een doosje van Modelkasten zitten losse tracks aan kleine gietramen (in het doosje dat ik had, voor een Cromwell tank, zaten er 2 aan elk gietraam). Deze gaan gemakkelijk van de gietramen af en je hoeft alleen de restanten van het gietraam op de tracks weg te schuren, verder zijn de tracks al helemaal klaar voor gebruik!

De tracks zet je aan elkaar met kleine pinnetjes. Deze pinnetjes zitten aan een staafje plastic vast zodat je ze makkelijk kunt vastzetten in de tracks. Bij het in elkaar zetten van de tracks gebruik je een handig houdertje, zie hiervoor de foto's. Het vastzetten gebeurd met lijm, maar de tracks zijn zo in elkaar gezet dat ze het volledig blijven doen! Werkende tracks, en dat is leuk. Kijk maar hoe realistisch ze op de wielen van mijn Cromwell gaan liggen. Ideaal voor zowel modellen van werkende als vernietigde tanks!

Het kost een avondje, maar dan heb je ook wat!
Wat zijn de nadelen?
Eigenlijk zijn er niet veel nadelen. Het grootste nadeel vind ik zelf de prijs. Een model kost al behoorlijk wat euro's en een setje van Modelkasten kost ook nog een 25. Verder is het best een tijdrovend klusje om alle pinnen in de tracks te bevestigen. Het is niet moeilijk, maar het zijn gewoon heel veel pinnen die je moet aanbrengen!

Ik hoor trouwens nog wel eens mensen zeggen: "Modelkasten tracks zijn heel fragiel, ze gaan snel kapot". Nou, hier heb ik geen last van gehad. Tuurlijk, je moet er geen wedstrijdje touwtrekken mee houden maar het breekt niet zomaar!
Dus...wel of niet kopen die handel?
Ik vond het zelf eerst altijd te duur, tracks van bijvoorbeeld Modelkasten. Dit setje heb ik puur gekocht omdat beide tracks van mijn Cromwell waren gesprongen tijdens het bevestigen (geen idee wat er mis ging, ze braken gewoon in twee stukken!), en ik ben blij verrast! Als het eenmaal in elkaar zit, is het een geweldig mooi systeem en het lijkt me heel gaaf deze tracks een keer uit te proberen bij een Duitse of Russische WOII tank waarbij de tracks vaak wat verder doorzakken tussen de wielen!

In Nederland zijn deze tracks onder andere te koop bij Mol Plastic Modelbouw (www.plasticmodelbouw.nl)

Groeten,
Martin
  • 100_8284
  • 100_8286
  • 100_8285
  • 100_8281
  • 100_8277

About the Author

About Martin Noorloos (Martinnnn)
FROM: ZUID-HOLLAND, NETHERLANDS

Hi all, Another scale modeller :) I focus on 1/35 and 1/16 (RC) military modelling. Martin


Comments

Bedankt voor het posten Martin. Misschien moet ik het ook maar eens proberen.
AUG 30, 2005 - 06:45 AM
Ook dit is een prima artikel ! Bedankt Jurjen en Martin voor het schrijven en het plaatsen !
AUG 30, 2005 - 07:35 AM
Thnx voor deze thread Jurjen...als ik dit doe komt het op de Engelse site (terwijl ik de Nederlandse heb gekozen....echt vreemd!) Martin
AUG 30, 2005 - 09:02 AM