login   |    register

135
Tank Terror - Rusland 1941

Het verhaal achter de diorama
Goede diorama's laten vaak een gebeurtenis of verhaal zien. Het is dan ook vaak het eerste waar ik aan denk als ik aan een diorama begin: waar moet het over gaan? Dit klinkt als een open deur, maar van te voren goed bedenken en uittekenen wat je wilt gaat bouwen is geen overbodige voorbereiding!

Ik haal mijn inspiratie vaak uit boeken, films, foto's en zelfs videogames. Ik denk dat iedereen die zich in de geschiedenis van zijn favoriete onderwerp verdiept wel een passage uit een boek kent dat hem of haar erg aanspreekt. Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal over de Duitse tankcommandant Wittman die bij Viller-Bocage in zijn eentje de ene Britse tank na de andere uitschakelde met zijn Tiger.

Het verhaal voor deze diorama komt echter van een ander front, namelijk het oostfront. Het zal voor de meeste van jullie geen nieuw verhaal zijn dat de Russische T-34 tank vooral in het begin de gevechten aan het oostfront een superieure tank was. Dit komt heel mooi naar voren in een passage uit het boek "The T-34/76 Medium tank 1941-1945" van Osprey Publishing.
Deze passage verteld over de eerste gevechten tussen Duitse troepen en de T-34 tank tijdens operatie Barbarossa, de Duitse invasie in Rusland in '41. Deze eerste gevechten gingen vooral tussen 3,7cm PAK batterijen en T-34 tanks. Echter, de 3,7cm PAK had nauwelijks effect op de T-34 tank. Een Duitse officier schreef in zijn rapport dat een complete batterij PAK's het vuur opende op de T-34, maar alle schoten ketsten als tennisballen van het schuine, sterke pantser. Wanneer de T-34's aanvielen reden ze vaak gewoon dwars door de Duitse stellingen zonder zich iets aan te trekken van de treffers die ze ontvingen
Aan de andere kant verteld het boek ook over de slechte prestaties van de T-34 tijdens de eerste weken van het offensief. T-34 bemanningen waren slecht getraind en hadden vaak weinig of geen munitie voor het kanon. De T-34 waar we het al eerder over hadden had na 23 ontvangen treffers nog geen één keer raak geschoten op de hele PAK batterij. T-34 bemanningen hadden dan ook vaak de voorkeur vijandelijk geschut plat te walsen onder hun rupsen in plaats van erop te schieten.
Ik was behoorlijk enthousiast over dit verhaal en zag de diorama al voor me. Ik had nog een T-34 en PAK liggen dus dat kwam mooi uit! De onderdelen die ik erin wilde hebben waren me ook al duidelijk:

- Een T-34/76 die op het punt staat een 3,7cm PAK te pletten
- Een ongelukkige 3,7cm PAK36
- Een wanhopige Duitser (want zo moeten ze zich wel gevoeld hebben)
- Een kadertje met het verhaal achter de diorama
- Een barricade waar de T-34 overheen rijd


Nadat ik had uitgetekend hoe de diorama er uit zou moeten komen te zien was het tijd om alle spullen voor de diorama bij elkaar te gaan rapen!
  • diorama Tank Terror
    diorama Tank Terror

About the Author

About Martin Noorloos (Martinnnn)
FROM: ZUID-HOLLAND, NETHERLANDS

Hi all, Another scale modeller :) I focus on 1/35 and 1/16 (RC) military modelling. Martin